
Cum să speli pantofii?
Spălarea adidașilor este ceva la care mulți poate nu se gândesc ca fiind necesar uneori, deoarece folosesc adesea aceiași pantofi din nou și din nou. De asemenea, se poate crede că pantofii sunt la fel ca hainele și că probabil îi poți arunca pur și simplu în mașina de spălat pentru a-i curăța. Ce se întâmplă adesea este că poți distruge materialele delicate folosite pentru a asambla pantofii și, în cel mai rău caz, poți deforma complet pantofii. Așa că, dacă chiar intenționezi să speli pantofii în mașina de spălat, fă-o cu grijă și ține-i departe de uscătorul de rufe. Pune pantofii într-o față de pernă, folosește apă rece, foarte puțin detergent; dacă speli pantofi complet albi, folosește în schimb înălbitor și spală-i la centrifugare redusă sau fără, apoi lasă-i să se usuce natural. Din nou, nu folosiți niciodată uscătorul de rufe! Mai departe vom explica cum poți spăla pantofii manual pentru a evita să strici perechea ta preferată.
Evită pantofii murdari cu acest truc
Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru pantofii albi este prevenția. Dacă vrei să-ți păstrezi noii adidași curați și albi cât mai mult timp, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să impregnezi pantofii înainte să-i folosești. Acest lucru face ca murdăria să adere mai puțin la pantofi, iar petele vor fi mai ușor de îndepărtat. Dacă deja s-a întâmplat o daună, avem mai multe sfaturi eficiente care elimină chiar și cele mai dificile pete.
Sfaturi generale
Iată câteva sfaturi generale pentru a păstra aspectul și calitatea pantofilor tăi înainte să trecem direct la cum să îi speli. Sunt foarte simple și pot deveni rapid o rutină plăcută când ajungi acasă. Este întotdeauna cel mai bine să faci aceste pași cât mai devreme pentru a preveni ca murdăria să devină foarte dificilă de curățat ulterior.
Pasul 1 - Spală murdăria vizibilă. Evaluează timpul pe care îl ai la dispoziție și folosește un prosop curat, o periuță de dinți veche pe care intenționai să o arunci sau, dacă ești foarte grăbit; mâinile tale.
Asemenea cu dinții tăi, este important să îndepărtezi murdăria de pe pantofi pentru a nu agrava problema - astfel vei evita neplăceri și dureri de cap ulterioare.
Pasul 2 - Următorul lucru pe care îl poți face este să îndepărtezi murdăria rămasă după o plimbare afară; chiar dacă ai mers doar până la magazin pe un drum curat, vei fi surprins cât de multă murdărie se poate fixa pe talpa pantofilor.
Clătește pantofii cu un prosop umed sau cu un jet concentrat de apă, de exemplu sub chiuvetă sau la duș dacă ești suficient de atent. Este deosebit de util dacă ai fost la o alergare prin pădure, unde este umed și noroi.
Pasul 3 - În cele din urmă, curăță petele mari și vizibile. Dacă ai reușit să faci pete mari pe pantof și acestea sunt recente, probabil va fi posibil să le îndepărtezi rapid aplicând o soluție de apă cu săpun pe pete.
Ce produse să folosești pentru asta depinde de tipul pantofilor și vom detalia mai târziu cum să scapi de pete și urme dificile.
Alte sfaturi generale te vor ajuta foarte mult, însă este important să fii atent la diferitele materiale ale pantofilor, acestea necesitând mai multă grijă dacă trebuie să-i cureți în profunzime. Vom ghida cum să speli pantofii din material tricotat, mesh, pânză (canvas), piele ecologică și piele întoarsă.
Pantofi tricotati și mesh
Numiți și knit sau knitted shoes, aceștia pot fi descriși ca fiind comozi și respirabili, cu un aspect asemănător unui mesh. A fost o tendință mare să porți adidași tricotati recent, însă problema lor este că se murdăresc ușor. Spre deosebire de alte materiale folosite la pantofi, materialele tricotate sunt foarte poroase, adică au pori și deschideri. Aceasta înseamnă că atrag noroi, murdărie, transpirație și orice altceva care pătrunde în material și poate părea imposibil de curățat.
Pantofii mesh au aceleași probleme ca cei tricotati, pentru că ambele sunt din materiale respirabile, iar murdăria și impuritățile se prind în plasă când alergi sau te antrenezi. Diferența este că pantofii mesh sunt, de obicei, fabricați din materiale sintetice precum poliester sau nailon și pot suporta o curățare mai temeinică.
Cum să speli pantofii în mașina de spălat
Adidașii noștri de alergare sunt din material mesh și am constatat că pot fi spălați în mașina de spălat dacă scoți șireturile și branțurile și folosești un program de 30 de grade cu centrifugare redusă. Pantofii albi sunt fabricați astfel încât să păstreze culoarea albă mai mult timp. Dar dacă vrei să fii mai precaut, urmează sfaturile de mai jos.
Cu ajutorul acestui ghid, vom face imposibilul posibil. Deși pantofii knit și mesh necesită multă grijă, nu înseamnă că nu pot fi readuși la starea inițială - doar că au nevoie de puțină răbdare și delicatețe în plus.
Cum să faci
Pentru pantofii tricotati, trebuie să fii foarte atent, sunt moi și maleabili, ceea ce îi face mai sensibili comparativ cu mesh-ul din nailon sau alte materiale. Asta înseamnă că periatul este interzis, fiind prea dur pentru țesătură, așa că trebuie să folosești o cârpă moale sau o cârpă din microfibră pentru a îndepărta petele.
- În ceea ce privește produsele de curățare, trebuie să fii grijuliu. Substanțele chimice din detergenți pot fi prea puternice pentru material. În schimb, folosește săpun lichid de duș blând.
- Acoperă zona pe care vrei să o speli cu săpun și umezește-o cu apă rece.
- Freacă ușor cu cârpa până când pata este scoasă din material.
- Îndepărtează urmele de săpun cu un prosop umed și lasă să se usuce natural.
În cazul pantofilor mesh, este posibil să fie folosite materiale mai dure precum nailon și poliester și atunci este posibil să folosești o perie dacă ai una sau o periuță de dinți veche. De asemenea, contează dacă pantofii sunt moi sau tari; pentru periuța de dinți, alege peri moi pentru pantofi moi și peri tari pentru cei tari.
- Cunoști pantofii tăi cel mai bine, așa că alege peria potrivită - moale pentru materiale moi și tare pentru cele tari.
- Periează murdăria și praful de pe pantofi.
- Amestecă 1 parte bicarbonat de sodiu cu 1 parte oțet și aplică amestecul pe zonele murdare sau pe pete pentru aproximativ 15 minute.
- După cele 15 minute, freacă ușor zona acoperită timp de câteva minute, apoi folosește o cârpă moale și umedă pentru a curăța și șterge amestecul.
Pantofi din piele ecologică
Materialul din piele ecologică nu reține petele la fel de puternic ca mesh-ul din nailon/poliester și este mai iertător decât pielea naturală, astfel încât curățarea pantofilor tăi sintetici este mult mai ușoară. Sperăm că vei observa că murdăria se ridică ușor din momentul în care începi să-i cureți.
Cum să faci
- Prepară o soluție de apă caldă cu puțin detergent blând.
- Ia o cârpă curată, înmoaie-o în soluție și curăță zonele murdare ale pantofilor tăi.
- Când zonele murdare s-au înmuiat, freacă-le ușor cu o perie sau o periuță de dinți timp de câteva minute.
- Șterge pantofii cu o cârpă moale, umedă, pentru a îndepărta urmele de săpun și lasă-i să se usuce natural.
Adidași din pânză (canvas)
Pantofii din canvas sunt însă mai puțin iertători și se murdăresc mai ușor decât cei din piele ecologică, însă compensează prin rezistență. Totuși, poți curăța acești pantofi în mașina de spălat; doar ai grijă să îi pui într-o față de pernă și să alegi un program delicat cu apă rece și foarte puțin detergent, iar dacă pantofii sunt complet albi, poți adăuga înălbitor și să renunți la detergent. După ce programul s-a terminat, scoate-i și lasă-i să se usuce natural. Dar este întotdeauna mai bine să-i speli manual, deoarece astfel ai mai mult control asupra procesului.
Cum să faci manual
- Prepară o soluție cu o cantitate egală de bicarbonat de sodiu și apă caldă.
- Folosește o periuță de dinți veche sau specială pentru pantofi și înmoi periuța în soluția preparată.
- Freacă petele și murdăria de pe pantofi cu periuța până când devin curate.
- Lasă pantofii să se usuce cu soluția încă pe ei, apoi, dacă dorești, îndepărtează bicarbonatul întărit cu o cârpă umedă.
Pantofi din piele naturală
Pielea este un material minunat care poate face mare diferență într-o ținută, dar poate cauza și multă frustrare și dureri de cap atunci când trebuie curățată. Poți avea ușor pete pe pantofii din piele, iar aceștia se pot zgâria ușor și de aproape orice, ceea ce poate altera patina naturală a materialului. De îndată ce observi o pată pe pantofi, cel mai important este să cureți cu atenție zona pătată.
Cum să faci
- Prepară o soluție cu puțin detergent lichid de vase și apă într-un bol. Înmoaie o cârpă din microfibră în soluție și folosește-o pentru a spăla ușor murdăria vizibilă și petele de sare de pe suprafața pantofului.
- Adaugă bicarbonat de sodiu în soluția de la pasul 1 și aplică amestecul cu o periuță de dinți veche sau o perie potrivită pentru piele. Folosește periuța pentru a freca tălpile pantofilor până nu mai se vede murdăria. Șterge apoi săpunul și murdăria cu cârpa din microfibră sau clătește ușor sub jet de apă.
- Un truc pe care l-am descoperit este să folosești spray pentru geamuri pentru a face pantofii să strălucească! Pulverizează produsul direct pe pantofi sau pe o cârpă din microfibră, apoi freacă și șterge cu o cârpă uscată.
- Repetă procedura pentru celălalt pantof și lasă-i să se usuce complet, feriți de lumina directă a soarelui și căldură.
Pantofi din piele întoarsă
Adidașii din piele întoarsă, sau suede, sunt unul dintre cei mai frustranți pantofi când vine vorba de păstrarea calității. Suede lipsește stratul protector exterior al pielii naturale care îi oferă textura catifelată a pantofilor, dar ei devin extrem de vulnerabili în fața numeroaselor accidente neplăcute pe care le poți întâlni când îi porți. Mai mult, pielea întoarsă este destul de dificil de curățat.
Dacă nu ai făcut-o încă, ar fi bine să investești într-o perie specială pentru piele întoarsă. Ai grijă să nu perii prea agresiv, dar peria poate face minuni pentru curățarea suprafeței.
Altceva în care poți investi este o radieră pentru suede. Apasă radiera pe pată și freacă pentru a o îndepărta, apoi folosește o cârpă curată pentru a șterge resturile de pe pantofi după curățare.
Dacă pantofii încă nu sunt curați după aceste două metode sau nu dorești să investești în aceste produse, poți folosi oțet alb.
Cum să faci
- Aplică puțin oțet alb pe o cârpă curată, apoi umezește ușor pata cu aceasta. Nu este nevoie de mult oțet, aplică cât mai puțin posibil.
- Curăță pata delicat cu cârpa îmbibată în oțet alb.
- După ce ai reușit să îndepărtezi pata, șterge zona cu o cârpă aburită sau cu un prosop umed și lasă să se usuce natural.
Cum să păstrezi pantofii curați
Acum că ai o introducere reală în cum să cureți adidașii, putem rezuma ghidul cu câteva sfaturi simple pentru a-i menține curați.
- Verifică-ți pantofii de fiecare dată când ajungi acasă. Poate părea o activitate inutilă și obositoare, dar dacă ții evidența stării pantofilor înainte să-i depozitezi, vei putea păstra calitatea lor mai mult timp.
- Este foarte important să curăți petele imediat ce le observi. Pietrișul, pământul și alte impurități lipicioase pe care le întâlnești pot fi cele mai ușor de curățat imediat ce pătrund în contact cu pantofii, așa că încearcă să le tratezi cât de repede poți, chiar dacă tot ce ai la dispoziție este puțin săpun și apă în baia de la bar.
- Nu în ultimul rând, aplică produse care creează o barieră protectoare când este necesar. Nu toate tipurile de pantofi necesită pulverizare sau aplicare, dar pielea naturală și pielea întoarsă beneficiază mult de un pic de grijă suplimentară. Nu uita să-ți impregnezi pantofii.
- Împregnezi pantofii din piele cu ceară. Pentru pielea întoarsă / nubuck și alte tipuri de pantofi precum adidași sau încălțăminte sport, folosește spray. Asigură-te că ai spălat pantofii și i-ai lăsat să se usuce natural înainte de a-i impregna, cu excepția cazului în care sunt complet noi, astfel încât impregnarea să formeze un strat proaspăt și protector.