meditasjon og mindfulness hvordan meditere

Meditație și Conștientizare

Viața este plină de distrageri și stimulare. Tot ce ne dorim, de multe ori, este să găsim o modalitate de a ne calma lucrurile și de a ne putea opri pentru un moment în liniște deplină. Meditația este menită să te ajute să fii mai prezent în mediul înconjurător și în tine însuți. Poți medita singur sau poți medita cu alții, ideea principală fiind să îți acorzi câteva minute pentru tine în liniște și calm total.

Uneori, nu poți gândi lucrurile, uneori trebuie doar să îți acorzi timp pentru a fi, să lași gândurile și emoțiile să curgă liniștit fără a le oferi rezistență. Aceasta este practicarea mindfulness.

Jachetă pentru mindfulness în natură  Încălțăminte pentru alergare în meditație în pădure

Ce este meditația? 

Meditația este o practică mentală al cărei scop poate fi obținerea unui bunstare fizică și mentală, capacitate mentală crescută, conștiință extinsă sau viziune spirituală. Meditația a fost inițial efectuată ca o practică religioasă, cel mai cunoscută în hinduism și budism. Meditația budistă este adesea ceea ce asociem cu efectivitatea meditației. Semnificația din spatele meditației budiste tradiționale este de a observa funcțiile corpului și gândurile, iar scopul este de obicei obținerea unei stări de iluminație. 

În vremurile moderne, în afara cadrului religios, meditația este adesea practicată împotriva stresului, anxietății, pentru un somn mai bun și pentru vindecarea corpului și minții. Chiar și aceste practici, cum ar fi Meditația Transcendentală, Meditația Acem și Școala Scandinavă de Yoga și Meditație, sunt de obicei inspirate de meditația budistă. Au fost dezvoltate mai multe tehnici moderne de meditație în ultima vreme, dar cea care a înflorit cel mai mult în ultima vreme este mindfulness. O practică care continuă tehnici cu origini în tradiții religioase, plasate într-un cadru științific occidental. Tehnicile mindfulness au fost, prin urmare, studiate, iar practicarea acestor tehnici a dovedit efecte pozitive asupra sănătății noastre.

Top sportiv Power pentru meditație  Top sportiv Power pentru exerciții mindfulness

Diferite tipuri de meditație

Meditația este de obicei împărțită între tehnici de concentrare și tehnici de deschidere.

Tehnicile de concentrare sunt cele în care practicantul își îndreaptă atenția spre un obiect specific, cum ar fi respirația, așa cum se obișnuiește adesea să facă în timpul practicării yoga. La aceste tehnici, se lucrează adesea cu meditația mantra. Sub religie, mantra sunt propoziții sfinte sau pline de putere. Propozițiile sunt folosite în meditație pentru a controla mintea și pentru invocarea zeilor. În practica modernă, acestea pot fi propoziții scurte cu cuvinte frumoase și motivante care se potrivesc situației tale actuale, pe care tu le repeți în timpul sesiunii pentru a găsi liniște și confort.

Tehnicile de deschidere sunt, pe de altă parte, tehnici menite să deschidă gânduri și emoții. La aceste tipuri de tehnici găsim mindfulness. Unele forme de meditație au o combinație a acestor două tehnici.

Meditația poate fi de asemenea folosită în activitatea fizică. Meditația poate fi adesea o componentă a anumitor forme de yoga moderne, de exemplu. Meditația dinamică este o astfel de tehnică de meditație ce combină exerciții fizice și mentale. Aici sunt aduse împreună exerciții de respirație, dans și focus mental pentru a obține stări de conștiință modificate.

Meditație printr-o plimbare în natură  Mindfulness printr-o plimbare în natură

Cum să meditezi?

Există multe modalități de a medita, așa cum s-a menționat mai sus. Dar cea mai obișnuită și simplă modalitate de a începe practicarea meditației este să urmezi acești 5 pași simpli: 

 

1. Locația

Găsește un loc liniștit și confortabil unde nu vei fi deranjat, și unde poți reveni pentru meditații ulterioare. Acesta poate fi în cameră de zi sau în dormitor. Fă ceea ce trebuie pentru a transforma locul tău într-un spațiu care îți oferă sentimente bune și liniște în corp și minte.

2. Momentul

S-a dovedit că este mai ușor să menții o obișnuință dacă o transformi într-o rutină, adică să o faci la aceeași oră de fiecare dată. Evaluează dacă vrei să începi ziua cu câteva minute de meditație, să închei ziua cu câteva minute de meditație pentru un somn mai bun, sau să reduci stresul prin alocarea unor minute pentru meditație în mijlocul zilei.

3. Durata

Cel mai bine este să începi practicarea meditației și mindfulness cu 5 - 10 minute la fiecare sesiune pentru a te obișnui și a te simți confortabil cu exercițiile. Pe măsură ce devine natural pentru tine, timpul poate fi extins conform nevoilor. Îți recomandăm să setezi un temporizator pe telefon pentru a-ți monitoriza timpul, iar mulți preferă să aibă sunete plăcute din natură, cum ar fi ciripitul păsărilor sau valurile în fundal pentru a îmbunătăți atmosfera.

4. Poziția de șezut

Pentru a găsi o poziție confortabilă de șezut, poți lua o pernă sau o pătură pe care să te așezi. Mulți aleg poziția clasică cu picioarele încrucișate și mâinile în poală, dar nu există un răspuns corect aici, doar imaginația pune limite. Cel mai important este să stai bine și să rămâi în aceeași poziție pe toată durata meditației.

5. Tehnica

Alegi tu dacă vrei să ții ochii deschiși sau închiși. Cel mai important este ca vederea să nu deranjeze concentrarea interioară în timpul meditației. Respiră încet și profund prin nas, umple gâtul, plămânii și coboară până în abdomen. Poți să pui o mână pe abdomen la început pentru a simți cu adevărat cum se umple de aer. Apoi expiră încet și simte cu mâna cum aerul părăsește abdomenul. Poți număra până la 4 când inspiri și din nou până la 4 când expiri. Dacă pierzi numărătoarea sau gândurile încep să hoinărească, ceea ce este perfect normal și se va întâmpla, poți readuce calm întoarându-ți atenția la respirație și încercând din nou.    

 

Meditația ghidată 

Meditația ghidată este adesea preferată de începători atunci când încep să practice meditația și mindfulness. Meditația ghidată este atunci când urmezi o voce pe parcursul întregii sesiuni și le permiți să te ghideze adesea printr-o călătorie în minte. Aceasta este o modalitate simplă de a medita, deoarece ți se oferă ceva pe care să te concentrezi pe parcursul meditației, iar rătăcirea gândurilor deranjante este redusă. 

Există multe meditații ghidate disponibile pe YouTube, chiar și în română.

Există și alternative în afara YouTube-ului, descărcând și folosind aplicații de meditație cum ar fi HeadSpace sau 10%Happier. Acestea oferă o selecție de exerciții de meditație ghidată și posibilitatea de a înregistra exercițiile și de a menține rutina în meditația zilnică. Astfel de aplicații oferă adesea meditații personalizate pentru diferite scopuri, dacă ești în căutarea unui somn mai bun, a unor niveluri mai scăzute de stres sau pentru creșterea încrederii în sine și a controlului. 

Mindfulness

Mindfulness este "prezența conștientă în momentul prezent" și este foarte similară cu meditația tradițională, dar cu o promovare modernă, adesea utilizată ca tratament în sănătatea mintală din sistemul de sănătate și desprinsă de religie pentru a putea fi utilizată de oricine, indiferent de viziunea asupra vieții. Aplicațiile HeadSpace și 10%Happier sunt definite ca aplicații de mindfulness tocmai pentru că sunt menite să ofere alinare și exerciții tuturor celor care doresc să încerce tehnicile pentru a-și îmbunătăți viața. 

Tehnicile de mindfulness sunt în mare parte aceleași cu cele pe care le găsești în meditație, dar scopul practicării mindfulness devine o îmbunătățire generală a sănătății mintale decât dorința de a obține o revelație divină.

Tilbake til bloggen