Hvordan vaske treningstøy | vedlikehold og vask av treningstøy

Cum să speli îmbrăcămintea sportivă

Din păcate, unele articole de îmbrăcăminte, în special îmbrăcămintea sport, pot reține mirosurile neplăcute chiar și după spălare. Hainele de antrenament pot „păcăli” prin faptul că încep să miroasă din nou imediat ce începi să te miști. Îți putem oferi câteva sfaturi bune despre cum să speli și să întreții hainele de antrenament în cel mai bun mod posibil.

 

Îmbrăcămintea ta sport este funcțională astfel încât să te mențină uscat și să te facă să te simți proaspăt și sportiv. După un antrenament intens, mulți observă că hainele nu mai miros optim și transpirația se impregnează bine în haine. Dacă speli hainele de antrenament greșit, acest lucru poate face ca mirosul să nu fie eliminat, iar în multe cazuri poate deveni chiar mai intens decât înainte. Indiferent dacă hainele de antrenament sunt scumpe sau ieftine, mirosul de transpirație nu ar trebui să rămână în țesătură, totul depinde doar de modul corect de spălare.

 

De cât de des ar trebui să spăl hainele de antrenament?

Cu puțină energie rămasă după antrenament, cel mai bine este să pornești imediat o spălare, pentru a evita ca mirosul neplăcut și acid să se fixeze în haine. Cu alte cuvinte, este foarte recomandat să speli hainele de antrenament cât mai curând posibil după ce le-ai folosit. Dacă dintr-un motiv sau altul nu poți spăla imediat, încearcă să nu le amesteci cu restul rufelor, ci să le agăți astfel încât să respire puțin.

Recomandăm cu tărie să speli hainele sport separate pentru a evita decolorarea și pentru ca mirosul să nu se transfere pe celelalte haine.

 

Ce detergent să folosesc?

Tipul de detergent folosit poate influența durabilitatea calității hainelor de antrenament. În primul rând, este important de menționat că trebuie evitat detergentul pudră; se recomandă utilizarea detergentului lichid pentru hainele sport. Există riscul ca detergentul pudră să nu fie clătit complet, ceea ce poate deteriora țesătura. Există detergent special creat pentru spălarea hainelor de antrenament. Multe detergente moderne pot curăța legginsii la temperaturi mai joase, deci nu trebuie să te îngrijorezi că nu vei îndepărta mirosul de transpirație. Dacă hainele tale conțin lână, acestea trebuie spălate cu detergent special precum Milo.

Este util să clătești hainele sport în apă rece înainte de a le spăla, pentru a elimina sărurile și alte reziduuri acumulate.

 

Ce program de spălare să folosesc?

Majoritatea mașinilor de spălat au un program sport, recomandat pentru că este ajustat special pentru haine sportive și curăță mai eficient articolele. Dacă mașina ta nu are acest program, poți folosi ciclul pentru materiale sintetice, care este asemănător.

 

La câte grade ar trebui să spăl?

Unul dintre motivele pentru care hainele de antrenament încă miros urât după spălare este că de obicei sunt spălate la temperaturi prea joase. Verifică mereu eticheta și urmează instrucțiunile de spălare. Articolele mulate precum lenjeria intimă și tights (leggins) ar trebui de fapt spălate la 60 de grade pentru o spălare igienică. Problema este că acest lucru poate deteriora țesătura, iar unele articole sportive sunt marcate pentru temperaturi mai joase. Adesea vei găsi pe etichetă 40 de grade, iar unele modele rezistă doar la 30 de grade. În ciuda acestui fapt, cel mai sigur este să alegi programul sport la 40 de grade sau programul pentru sintetice la 30 de grade, folosind un detergent special pentru haine sportive.

 

Detergent de rufe și uscător?

Detergentul de rufe sau balsamul de rufe nu sunt recomandate pentru hainele sportive pentru că aceste articole sunt făcute în general din materiale tehnice și funcționale care sunt rezistente la apă și respirabile. Materialul respirabil este format din fibre fine țesute, iar balsamul poate afecta atât proprietățile de respirabilitate cât și cele hidrofobe ale hainelor. Deși funcționează bine pentru hainele obișnuite, nu este o idee bună să fie folosit pe hainele de antrenament. Cea mai mare greșeală când speli hainele sportive este utilizarea balsamului, care intensifică mirosul de transpirație. Dacă nu există indicații contrare pe eticheta articolului, nu recomandăm folosirea balsamului pentru hainele de antrenament.

Hainele de antrenament nu trebuie uscate la uscător. Materialele tehnice ale hainelor sportive sunt, de obicei, respirabile, rezistente la apă, elastice și întinse. Aceste proprietăți fac ca astfel de haine să fie sensibile la tratamente greșite, iar uscătorul și centrifugarea puternică pot deteriora elasticitatea. Din acest motiv recomandăm să nu pui hainele de antrenament în uscător, ci să le lași să se usuce pe un suport de rufe sau o sfoară.

 

Cum să elimini petele de transpirație?

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a înlătura petele de transpirație de pe hainele tale sportive:

Iată câteva soluții pentru îndepărtarea petelor:

  • Acetonă - îndepărtează grăsimi, lac și plastic. Ai grijă să nu folosești pe acetat sau triacetat și amintește-ți că este foarte inflamabil.
  • Oțet de 5-7% - poate ajuta la îndepărtarea petelor de transpirație.
  • Acid citric - poate fi folosit pentru decapare și albire; dizolvă o linguriță de acid citric per 100 ml apă.
  • Apă - cel mai simplu este să folosești doar apă. Pentru pete de origine corporală, precum transpirație sau albuș de ou, acestea se dizolvă în apă rece. Pentru pete de grăsime, folosește apă caldă.

 

Spălarea hainelor sportive cu miros acid

Dacă hainele de antrenament au încă un miros acru, poți folosi oțet ca balsam pentru a elimina acest miros. De asemenea, poți înmuia hainele cu miros neplăcut în apă cu oțet peste noapte, apoi să le speli în mașina de spălat cu detergent obișnuit.

 

Cum se spală treningtights-urile?

Ar trebui să speli legging-urile de antrenament după maximum o zi de purtare. Acest lucru reduce bacteriile și elimină mirosul. Poți, de asemenea, să decizi în funcție de cât de intens a fost antrenamentul. A fost o sesiune cu intensitate ridicată și multă transpirație? Sau o plimbare de o oră? Dacă ai transpirat mult, cu siguranță legginsii au nevoie de o spălare. În caz contrar, pentru antrenamente cu intensitate scăzută și mai puțină transpirație, poți decide dacă vrei să îi speli sau să îi mai porți o dată.

Totuși, chiar și o scurtă plimbare poate face ca leggings-ii să înceapă să miroasă. Există detergenti buni speciali care elimină eficient mirosul urât din leggings.

 

Un lucru important de reținut este să nu amesteci hainele sportive cu alte tipuri de textile. Acest lucru poate deteriora țesătura sintetică și crește riscul ca hainele să-și piardă proprietățile tehnice, cum este cazul Vortex 2 Tights cu compresie și un conținut ridicat de elastan. Pentru mai multe informații despre legginsii noștri poți citi aici.

 

Dacă ai nevoie de ajutor să alegi legginsii potriviți pentru tine, poți citi ghidul nostru complet despre leggings.










 




 

Cum să speli șosetele după antrenament

 

Modul în care speli șosetele la mașina de spălat depinde mult de rezistența materialului. Ar trebui să le separi la fel ca și restul hainelor, adică în funcție de material. Dacă sunt sintetice, spală-le la maximum 40 de grade pentru a evita deteriorarea la temperaturi ridicate.


În cazul șosetelor albe, acestea sunt adesea vopsite astfel. Pentru a păstra culorile, fii atent la tipul de încălțăminte pe care o porți și cât de murdar este podeaua pe care calcă. De asemenea, spală-le mai des, de preferință la 40 de grade, dacă nu există alte indicații pe etichetă.

Citește și: Cum să alegi cele mai bune șosete pentru antrenament, și Avantajele șosetelor din bambus.


 

Pentru ajutor și sfaturi despre cum să speli pantofii, poți citi articolul nostru „cum să speli pantofii”, care oferă o metodă detaliată pentru întreținerea și curățarea pantofilor tăi.

Citește și: Pantofi buni pentru muncă și antrenament

 

Reguli esențiale pentru întreținerea îmbrăcămintei sportive

Un rezumat scurt despre cum să întreții hainele de antrenament corect și să le speli corespunzător:

 

  • Evita să lași hainele de antrenament folosite perioade lungi înainte de spălare
  • Spală hainele cât mai curând după antrenament
  • Spală la temperaturi ridicate dacă este posibil
  • Nu folosi balsam de rufe
  • Evita uscătorul de rufe
  • Folosește detergent potrivit

 


    Înapoi la blog