Hvordan vaske treningstøy | vedlikehold og vask av treningstøy

Cum să speli îmbrăcămintea sportivă

Din păcate, pentru anumite articole vestimentare, în special îmbrăcămintea pentru antrenament, un miros neplăcut poate persista, chiar dacă sunt proaspăt spălate. Haitele de antrenament pot să te "înșele" atunci când încep să miroasă din nou imediat ce te pui în mișcare. Îți putem oferi câteva sfaturi utile despre cum să speli și să întreții hainele de antrenament cât mai bine posibil.

 

Îmbrăcămintea ta de antrenament este funcțională într-un mod care te menține uscat și te face să te simți fresh și sportiv. După o sesiune de antrenament intensă, mulți observă că nu miros chiar optim și transpirația se poate impregna bine în hainele tale. Dacă speli îmbrăcămintea pentru antrenament într-un mod greșit, există riscul ca spălarea să nu îndepărteze mirosul, iar în multe cazuri aceasta poate mirosi chiar mai rău decât înainte. Indiferent dacă hainele de antrenament sunt scumpe sau ieftine, mirosul de transpirație nu ar trebui să rămână în țesătură, iar totul ține de spălarea lor într-un mod corect.

 

Cât de des ar trebui să spăl hainele de antrenament?

Ce ne-am dori este să ai destulă energie după  sesiunea de antrenament pentru a pune o mașină de spălat, deoarece acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru a evita ca mirosul neplăcut și acru să se fixeze în hainele tale. Cu alte cuvinte, este foarte înțelept să speli hainele de antrenament cât mai repede posibil după utilizare. Dacă din anumite motive nu ai posibilitatea de a le spăla imediat, ar trebui să încerci să eviți să le pui împreună cu restul rufelor și mai bine să le agăți să respire puțin.

Recomandăm cu căldură să speli hainele de antrenament separat pentru a evita decolorarea și pentru a împiedica mirosul să se transmită asupra celorlalte haine.

 

Ce detergent să folosesc? 

Ce tip de detergent folosești poate influența durata de viață a hainelor tale de antrenament. În primul rând, este important să menționăm că ar trebui să eviți cu desăvârșire detergentul pudră, iar în schimb se recomandă utilizarea detergentului lichid pentru hainele tale de antrenament. Există riscul ca pulberea să nu se dizolve corect, ceea ce poate afecta țesătura. Ceea ce este spus, există diferite detergenți care sunt dezvoltați special pentru spălarea hainelor de antrenament. Detergenții din zilele noastre reușesc să curețe leggings-urile la o temperatură mai scăzută, deci nu trebuie să te îngrijorezi neapărat că hainele nu se vor debarasa de mirosul de transpirație. Dacă hainele de antrenament conțin lână, ar trebui să fie spălate cu detergent special precum milo.

Este bine să clătești hainele de antrenament în apă rece înainte de a le spăla, pentru a îndepărta sarea și alte reziduuri care s-au acumulat. 

 

Ce program de spălare ar trebui să folosesc?

Majoritatea mașinilor de spălat au un program sportiv, iar se recomandă folosirea acestuia deoarece este optimizat pentru îmbrăcămintea sportivă și în acest fel articolul este spălat mai eficient. Unele mașini de spălat nu au un astfel de program, iar în acest caz recomandăm utilizarea ciclului sintetic, deoarece funcția este destul de similară.

 

Ce temperatură ar trebui să folosesc?

Unul dintre motivele pentru care hainele de antrenament miros în continuare acru după spălare este că de obicei sunt spălate la o căldură prea scăzută. Este recomandat întotdeauna să verifici eticheta și să urmezi instrucțiunile de spălare de pe hainele de antrenament. Articolele strâmte precum lenjeria și leggings-urile ar trebui de fapt spălate la 60 de grade pentru o spălare igienică. Problema este că aceasta poate deteriora țesătura și multe haine de antrenament sunt etichetate cu o temperatură mai scăzută. Vei găsi adesea că pe leggings scrie 40 de grade, dintre care unele modele suportă doar 30 de grade. Cu toate acestea, cel mai sigur este întotdeauna să alegi programul sportiv la 40 de grade sau un program sintetic la 30 de grade cu un detergent care este specific ales pentru hainele de antrenament.

 

Detergent pentru rufe și uscător?

Detergentul pentru rufe sau balsamul de rufe nu este recomandat a fi folosit pe hainele de antrenament, deoarece acestea sunt de obicei fabricate din materiale mai tehnice și funcționale care sunt hidrofuge și respirabile. Materialul respirabil este format din fibre textile fine, iar un eventual detergent de rufe ar putea afecta atât proprietățile respirabile cât și materialul hidrofug al articolului. Chiar dacă acesta funcționează excelent pe articolele de îmbrăcăminte obișnuite, nu este o idee bună să fie folosit pe hainele de antrenament. Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii atunci când spală hainele de antrenament este să folosească detergent de rufe, deoarece acesta întărește mirosul de transpirație. Decât dacă este menționat altceva pe instrucțiunile de spălare, te sfătuim să eviți utilizarea balsamului de rufe pe hainele de antrenament.

Haitele de antrenament nu ar trebui să fie introduse în uscător. Hainele tehnice de antrenament au de obicei materiale care respiră, sunt rezistente la apă, elastice și flexibile. Aceste caracteristici fac ca asemenea haine să fie foarte sensibile la tratamentul greșit, iar nu este nevoie de multe pentru a risca să distrugi funcționalitatea hainelor de antrenament. Cu alte cuvinte, centrifugarea ridicată și utilizarea uscătorului pot deteriora elasticitatea hainelor de antrenament. Din acest motiv recomandăm cu tărie să nu introduci hainele tale de antrenament în uscător, ci mai bine să le lași să se usuce pe un suport de haine sau pe o sfoară de rufe.

     

    Cum pot scăpa de petele de transpirație?

    Ai nevoie de ajutor pentru a îndepărta petele de transpirație de pe hainele tale de antrenament? 

    Iată câteva soluții pentru îndepărtarea petelor pe care le poți folosi: 

    • Acetonă - Aceasta îndepărtează grăsimea, lacul și plasticul. Ai grijă să nu folosești acest produs pe acetat și triacetat și reține că este extrem de inflamabil.
    • Oțet între cinci și șapte procente - Acesta poate fi de ajutor pentru a îndepărta petele de transpirație.
    • Acid citric - Poate fi folosit ca dezinfectant și agent de albire, dizolvă o linguriță de acid citric per decilitru de apă. 
    • Apă - Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să folosești doar apă. Dacă este vorba despre o pată corporală, care poate fi orice, de la transpirație la albuș de ou, aceasta se dizolvă cu apă rece. Dacă sunt pete de grăsime pe care vrei să le scoți, atunci folosește apă caldă.

     

    Spălarea hainelor de antrenament cu miros acru

    Dacă hainele de antrenament încă au un miros acru, poți folosi oțet ca și balsam de clătire pentru a elimina acel miros acru din haine. De asemenea, poți să lași hainele care miros urât în apă cu oțet peste noapte și apoi să speli articolul în mașina de spălat cu detergent obișnuit după aceea.

     

    Cum să speli leggings-urile de antrenament?

    Ar trebui să speli leggings-urile de antrenament după maxim o zi de utilizare. Acest lucru va reduce bacteriile și va elimina mirosul. De asemenea, poți face o evaluare în funcție de sesiunea de antrenament pe care ai avut-o. A fost o sesiune cu intensitate mare și multă transpirație? Sau o plimbare de o oră? Dacă ai transpirat mult în timpul antrenamentului, este clar că leggings-urile trebuie să ajungă în mașina de spălat. Leggings-urile pot deveni de fapt rigide dacă ai transpirat mult. În ceea ce privește antrenamentele cu intensitate scăzută și puțină transpirație, poți decide dacă vrei să le speli sau să le mai porți o dată.

    Cu toate acestea, chiar și o simplă plimbare poate face ca leggings-urile să înceapă să miroasă. Există detergenți buni pe piață și se recomandă folosirea unui detergent special dezvoltat pentru haine de antrenament și timp liber, care îndepărtează eficient mirosul neplăcut din leggings.

    Ce este important să reții este că nu ar trebui să amesteci hainele de antrenament cu alte tipuri de textile. Acest lucru poate deteriora țesătura sintetică și crește probabilitatea ca țesătura să-și piardă proprietățile tehnice, cum ar fi în Vortex 2 Tights cu kompresie și un nivel mai ridicat de elastan. Pentru a citi mai mult despre leggings-urile noastre, poți citi aici.

     

    Dacă ai nevoie de ajutor pentru a descoperi ce leggings se potrivesc pentru tine, poți citi ghidul nostru suprem pentru leggings.

     

    Cum să speli șosetele după antrenament

    Cum să speli șosetele în mașina de spălat depinde foarte mult de ce suportă șosetele. Acestea ar trebui să fie separate la fel cum faci cu celelalte haine, adică pe baza materialului din care sunt făcute. Dacă, de exemplu, sunt sintetice, ar trebui să le speli la maximum 40 de grade pentru a nu fi deteriorate de căldura prea mare.

    Cu  șosetele albe, poate fi cazul ca acestea să fie adesea colorate alb. Și pentru a menține culorile, trebuie să fii atent la pantofii pe care îi porți și cât de murdar poate fi podeaua pe care călcați. Ar trebui, de asemenea, să le speli mai des și preferabil la 40 de grade dacă nu  este altceva pe eticheta de instrucțiuni.

    Citește și: Cum să alegi cele mai bune șosete pentru antrenament și Avantajele șosetelor de bambus.

     

    Pentru ajutor și sfaturi despre cum să speli pantofii tăi, poți citi articolul nostru "cum să speli pantofii", care îți oferă o procedură detaliată despre cum să îngrijesti și să speli pantofii tăi.

    De asemenea, citește: Pantofi buni pentru muncă și antrenament

     

    Reguli de bază pentru întreținerea hainelor de antrenament

    O scurtă sinteză a modului în care poți întreține hainele de antrenament cât mai bine, și să le speli corect:

    • Evită să lași hainele de antrenament utilizate să stea prea mult înainte de a le spăla
    • Spală hainele cât mai repede posibil după antrenament
    • Spală la o temperatură ridicată, dacă este posibil.
    • Nu folosi balsam de rufe
    • Evită uscătorul
    • Folosește detergent adecvat
    Tilbake til bloggen