Hvilken treningsform passer best for meg? sirkeltrening, styrketrening, HIIT og intervall

Ce antrenament mi se potrivește cel mai bine?

Cum să alegi când sunt atât de multe opțiuni diferite?

Indiferent dacă alegi să te antrenezi singur sau cu alții, antrenamentul este un motor excelent pentru o serie de beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Antrenamentul nu discriminează pe nimeni și se poate desfășura oriunde te-ai afla. Indiferent de vârstă sau de condiție fizică - există o formă de antrenament care se potrivește tuturor.

Antrenament circuit

Antrenamentul în circuit este o formă de antrenament bazată pe eficiență. Se combină diferite exerciții care, în mod normal, se bazează pe antrenamentul de forță. Diferența dintre antrenamentul de forță obișnuit și antrenamentul în circuit este că faci pauză doar după ce ai trecut prin toate exercițiile din circuit.

Această formă de antrenament este de cele mai multe ori foarte intensă și oferă mai multe avantaje. Sesiunea de antrenament devine mai eficientă în timp deoarece reușești să finalizezi mai multe exerciții într-un timp scurt. De asemenea, poate fi pozitiv pentru stamina ta, dacă alegi să îți concentrezi exercițiile pe cele care activează grupuri musculare mari și îți cresc ritmul cardiac.

Este o formă de antrenament care se poate adapta ușor nevoilor fiecărui individ, ceea ce este ideal pentru cei care au timp limitat.

pantofi pentru antrenament în circuitLeggings gri pentru antrenamentul în circuit

Antrenament de forță

Antrenamentul de forță este una dintre cele mai obișnuite forme de antrenament și un lucru de la care toată lumea poate beneficia. Așa cum am menționat anterior despre diferența dintre antrenamentul în circuit și antrenamentul de forță, aici se face pauză după fiecare exercițiu. Este necesar să îți pui puțin mai mult timp la dispoziție pentru a finaliza întreaga sesiune deoarece folosești greutăți mai mari și trebuie să fii mai atent să le execuți corect.

Așa cum se întâmplă cu majoritatea formelor de antrenament, antrenamentul de forță vine cu o serie de beneficii pentru sănătate pentru practic întreaga trup.

În antrenamentul de forță, este adesea necesar să urmezi un program pentru a nu supraîncărca corpul. Programele pe care alegi să le urmezi sunt variate, de la 2 la 5 zile pe săptămână. Dacă dorești să afli mai multe despre antrenamentul de forță, poți consulta articolul nostru despre cele mai bune exerciții de forță pentru întregul corp.

Pentru a reuși să respecți aceste sesiuni fără obstacole, ar fi cel mai bine ca fiecare să aibă o viziune clară asupra timpului pe care îl poate dedica. Astfel, totul nu va deveni un motiv de stres în viața ta.

 

Interval și HIIT

Antrenamentul pe intervale și HIIT sunt două forme de antrenament care constau în alternarea intensității în timpul sesiunii.

În cadrul antrenamentului pe intervale, se alternează între intensitate scăzută și moderată, permițând o variație mai mare și este probabil potrivit pentru cei care doresc să petreacă mai mult timp la antrenament și să aibă o cantitate mai mare de exerciții.

Cu HIIT, pentru a fi considerat HIIT, trebuie să atingi intensitatea maximă atunci când schimbi intensitatea. Acest lucru înseamnă că trebuie să te încadrezi în 85-100% din ritmul tău cardiac maxim.

Leggings tie dye verziTop alb pentru antrenament 

Cele două forme de antrenament menționate anterior în articol pot fi comparate cu acestea, unde se poate spune că HIIT este pentru cei care au un stil de viață mai aglomerat și doresc să finalizeze rapid o sesiune de antrenament, iar antrenamentul pe intervale este pentru cei care doresc să își aloce mai mult timp pentru a efectua exercițiile.

Ambele forme de antrenament sunt extenuante, iar dacă dorești să afli mai multe despre ele, poți consulta articolele linkate mai jos.

Deci, care formă de antrenament ți se potrivește cel mai bine?

Iată patru întrebări care te vor ajuta să găsești forma de antrenament potrivită pentru tine. Dar amintește-ți că nu există nimic care să te oprească să încerci diferitele forme de antrenament disponibile și că cea pe care nu credeai că ți se potrivește, poate să ți se potrivească.

Care este scopul antrenamentului?

Ce dorești să obții din antrenament. Scopuri tipice pot fi: să devii mai puternic? Mai flexibil? Să îți îmbunătățești condiția fizică sau să slăbești? Reabilitare sau pur și simplu un somn mai bun?

Ce dorești să realizezi cu antrenamentul?

Este posibil ca ceea ce dorești să obții din antrenament să fie să umpli timpul mort pe care îl ai ocazional, să te miști mai mult sau să ieși mai mult. Adesea ajungi să te distrezi atunci când găsești forma de antrenament potrivită.

Ce nu îți place?

Pensează la lucruri pe care cu siguranță nu vrei să le faci, sau nu poți să le faci. Dacă ajungi la o concluzie, elimină acea formă de antrenament. Amintește-ți că uneori trebuie să îți depășești limitele, chiar dacă este ceva cu care nu ești confortabil.

Unde vrei să te antrenezi?

Pensează la locuri unde ai putea efectua aceste forme de antrenament, unde te-ai simți cel mai confortabil să le faci? De obicei, nu ai nevoie de echipament pentru a te antrena, mai ales dacă ești începător.

Locurile cele mai comune în care poți să te antrenezi sunt:

  • Sala de sport are avantajele că ai la dispoziție o gamă largă de echipamente pe care le poți folosi, permițând o variație și oportunități mai mari.
  • Acasă ai avantajul că poți să te antrenezi ori de câte ori dorești.
  • În aer liber poți resimți unele dezavantaje deoarece trebuie să te adaptezi vremii, însă este minunat dacă ai nevoie de puțin aer proaspăt și vânt în păr.

Verifică articolele de mai jos despre cum să te antrenezi în parc și acasă.

Vrei să te antrenezi singur sau împreună cu alții?

Unii oameni reușesc să se motiveze, mențin motivația și le place să se antreneze singuri. Alții consideră că este mai distractiv și mai ușor să se mențină motivați atunci când se antrenează sau fac ceva împreună cu alții.

Dacă te încadrezi în ultima categorie, poți duce un prieten cu tine, poți alege antrenamente de grup sau poate să îți „forțezi” partenerul. Uită-te la articolul de mai jos care explică mai multe despre cum poți să te antrenezi împreună cu alții și exercițiile pe care le poți face.

 

Verifică articolele noastre relevante de mai jos

Tilbake til bloggen